Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας & Ιατρικής Βασισμένης στην Τεκμηρίωση
E-mail: arliakos@auth.gr
Ο Δρ. Άρης Λιάκος κατέχει θέση Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο “Παθολογία – Ιατρική Βασισμένη στην Τεκμηρίωση”, ενώ παράλληλα υπηρετεί στη Β’ Παθολογική Κλινική ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου και ειδικεύθηκε στην Εσωτερική Παθολογία. Διατελεί εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εκπαίδευσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΕΛΕΜΕΔ).
Γεννήθηκε στον Βόλο το 1988 και αποφοίτησε το 2012 από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου εισήχθη τρίτος στη σειρά επιτυχίας μετά από πανελλαδικές εξετάσεις. Το 2010 κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών παρακολούθησε κλινικά μαθήματα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus στο Πανεπιστήμιο Heinrich-Heine του Ντίσελντορφ στη Γερμανία. Επίσης, έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για την παρακολούθηση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία το οποίο ολοκλήρωσε επιτυχώς το 2014 με βαθμό Άριστα. Από το 2012 εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης στη Μονάδα Τεκμηριωμένης Ιατρικής & Κλινικής Έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής εκπόνησε με επιτυχία μία πολυκεντρική κλινική δοκιμή που αναπτύχθηκε με πρωτοβουλία του ερευνητή στο πεδίο του Σακχαρώδη Διαβήτη (Βαθμός: Άριστα με Διάκριση).
Έχει αναπτύξει ισχυρό υπόβαθρο στη σύνθεση ερευνητικών δεδομένων τόσο για ιατρικές παρεμβάσεις συμπεριλαμβανομένων των μετα-αναλύσεων θεραπευτικών δικτύων όσο και για μελέτες διαγνωστικής ακρίβειας με περισσότερες από δημοσιεύσεις σε περιοδικά με υψηλό συντελεστή απήχησης που έχουν λάβει πάνω από 3.000 αναφορές (Google Scholar δείκτης hirsch 22). Ακόμη, έχει συμβάλλει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση διάφορων ερευνητικών προγραμμάτων που υποστηρίχθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Μελέτη του Διαβήτη (EFSD).
Ο Δρ. Λιάκος εκπαιδεύτηκε στον σχεδιασμό και τη στατιστική ανάλυση κλινικών δοκιμών στη Μονάδα Κλινικών Δοκιμών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχει αναλάβει την υποστήριξη της πλατφόρμας REDCap™ για τη συλλογή των κλινικών δεδομένων της μονάδας. Διαθέτει πιστοποίηση επιπέδου 2 για συμμετοχή ως μεθοδολόγος στη σύνταξη κατευθυντήριων οδηγιών κατόπιν επιτυχούς παρακολούθησης του προγράμματος INGUIDE που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του McMaster στον Καναδά. Διδάσκει έναν μεγάλο αριθμό μαθημάτων σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές όπως Παθολογία, Ιατρική Βασισμένη στην Τεκμηρίωση, Κλινική Ερευνητική Μεθοδολογία, Συγγραφή και Παρουσίαση Επιστημονικής Εργασίας, Κλινικές Δοκιμές και Συστηματική Ανασκόπηση και Μετα-ανάλυση, ενώ έχει τιμηθεί με βραβεία εξαίρετης διδασκαλίας κατόπιν αξιολόγησης από τους φοιτητές. Είναι τέλος πιστοποιημένος εκπαιδευτής στην Εξειδικευμένη Υποστήριξη της Ζωής (ALS Instructor) από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC).
Κυριότερες δημοσιεύσεις
- Efficacy and safety of empagliflozin for type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Diabetes, Obesity and Metabolism (2014)
- Effect of liraglutide on ambulatory blood pressure in patients with hypertension and type 2 diabetes: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Diabetes, Obesity and Metabolism (2019)